VAKANTIE

Bent u ook al bezig met de voorbereidingen op uw vakantie? Waar gaat de reis dit jaar naar toe? Of bent u al weggeweest? En wat hebt u allemaal meegemaakt? Dat zijn vragen die wij elkaar in de vakantietijd vaak stellen. Ook in onze parochie stellen we deze vragen en geven we onze vakantietijden door. Aan vele dingen is te merken dat het seizoen ten einde loopt. Mensen krijgen de kriebels, ze moeten eruit, ze breken eruit. Eenmaal per jaar loskomen van alles wat je dagelijks bezighoudt en wegtrekken: velen naar verre landen, richting zon. St. Augustinus (4e eeuw) verwonderde zich er al over en zei:

“De mens maakt reizen om zich te verbazen over de hoogte van de bergen, de geweldige golven van de zee, de lange loop van de rivieren, de uitgestrektheid van de oceaan en over de eeuwige kringloop van de sterren; maar aan zichzelf gaat hij zonder verbazing voorbij.”

In de vakantietijd mogen dicht bij onszelf blijven. Even loslaten wat ons dagelijks drijft: ons werken, ons jachten en jagen in onze drukke, soms zenuwslopende maatschappij, waar van alles moet: onze carrière, al die examens, al dat vergaderen, al dat gezwoeg, ook voor onze Amstellandparochie. We komen tot stilstand en we mogen tot ons zelf komen. Doen we dit dan ook echt? Of is onze vakantie een verlengstuk van ons dagelijks doen en laten? Ik wil u voor deze vakantietijd enkele tips meegeven:

• Ik wens u toe dat u echt tot rust zult komen en écht tijd kunt nemen voor u zelf en tot échte ontspanning zult komen.
  • Ik wens u toe dat u echt zult genieten van Gods mooie schepping, dat u de wereld écht met andere geuren en kleuren zult ervaren en dat u bovenal zult genieten van al die mensen die u in deze tijd mag ontmoeten.
  • Ik wens u toe dat uw vakantie ook zal leiden tot bezinning op leven en werken: wat is voor mij de hoogste waarde in het leven? Wat is de bron waaruit ik drink?
  • Ik wens u toe dat u deze luxe, die vele mensen zich ook in ons land niet (meer) kunnen veroorloven, zult benutten, om als nieuwe mensen weer verder te trekken op onze weg door het leven, op onze weg naar elkaar, op onze weg naar Gods Rijk van vrede, rechtvaardigheid en goedheid voor alle mensen in deze wereld.
  • Ik wens u allen een fijne en inspirerende vakantietijd toe. Geniet ervan en komt behouden en gesterkt weer thuis! En vergeet niet om een kaartje of een bloemetje te sturen naar de achterblijvers die om welke reden dan ook thuis moeten blijven of niet op vakantie kunnen.

Ambro Bakker s.m.a.