Open Monumentendag in de Urbanuskerk

vlag

Zaterdag 10 september en zondag 11 september is de St. Urbanuskerk in het kader van de Open Monumentendagen te bezichtigen: zaterdag 11.00 – 16.00 uur, zondag 12.00 – 16.00 uur.

De St. Urbanuskerk staat fier in Bovenkerk en de karakteristieke hoge toren vormt een herkenningspunt in dit gedeelte van Amstelveen, aan de rand van het Amsterdamse Bos.

Precies zes jaar geleden sloot de kerk tijdelijk haar deuren voor een noodzakelijke renovatie, toen het gebouw vanwege een verzakking niet meer veilig bleek. In mei van dit jaar is de renovatie voltooid. Veel van het restauratiewerk aan de kerk is ‘onzichtbaar’, zoals de verstevigde fundering. Dat wat wél zichtbaar is in de kerk is aangepast aan de eisen van deze tijd, zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke karakter van het monumentale bouwwerk van Pierre Cuypers. Bent u altijd al nieuwsgierig hoe de kerk eruit ziet na de grootscheepse restauratie, of wilt u méér zien van de kerk dan wat u tijdens de zondagse vieringen te zien krijgt? U krijgt dan nu de gelegenheid om eens op uw gemak uitgebreid een kijkje te nemen in de grondig gerestaureerde kerk!

Hoog van de toren

Voor ieder die goed ter been is en geen hoogtevrees heeft, behoort het beklimmen van de toren dit weekend tot de mogelijkheden. Een magnifiek uitzicht geldt als beloning! En de kleintjes, die onder begeleiding mee naar boven kunnen, ontvangen een oorkonde !

Restauratie schilderwerken

U kunt tijdens deze dagen het beginresultaat zien van de schilderij-restauratie ‘De vier evangelisten’. Deze schilderwerken uit de 18e eeuw zijn teruggehaald bij het Museum Catharijnenconvent in Utrecht, omdat deze van bijzondere historische waarde zijn voor de St. Urbanuskerk. De bedoeling is deze verder te laten restaureren en ieder die dit object een warm hart toedraagt: uw gift is meer dan welkom !

Rondleidingen

In de kerk wordt gedurende de Open Monumentendagen op gezette tijden ook een rondleiding gegeven, deze gebeurd op aanmelding.

Deze activiteiten worden mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. De toegang in de kerk en beklimming van de toren is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is van harte welkom in de speciale melkbus.

urb1 urb2 urb3              urb4

zie voor meer informatie over de Stichting Vrienden Bovenkerkse Urbanus: http://www.vriendenbovenkerkseurbanus.nl

en over de de Open Monumentendag:

Sint-Urbanuskerk