Leo Fijen Op 15 september komt Leo Fijen om 13:45 uur in de St. Urbanuskerk het seizoen 2018/2019 openen. In Leo’s nieuwste boek “Toekomst zien in de kerk” wordt in vijf prioriteiten de deur naar de toekomst geopend. Daarbij zijn zowel Leo als Anselm Grün niet blind voor de problemen van de kerk. Leo komt ons vooral vertellen waar de kansen liggen en hoe we die concreet kunnen verzilveren. De kerk heeft veel te bieden, maar hoe zit dat met ons zelf? Laat u inspireren door Leo’s nieuwste boek “Toekomst zien in de kerk”.

Het boek “Toekomst zien in de kerk”

Leo en Anselm Grün ontmoeten elkaar in 2017 in de abdij van Egmond en besluiten dan in het najaar samen een boek te schrijven met als thema “toekomst zien in de kerk”. Anselm heeft als eis dat het boek van toegevoegde waarde moet zijn voor het geestelijk leven in deze tijd en onderscheidend t.o.v. de vele boeken die hij eerder heeft geschreven.

Het is overigens niet de eerste keer dat Leo en Anselm Grün samen een boek schrijven. Tien jaar eerder schreven zij een boek naar aanleiding van het sterven van hun vaders.

Het wordt uiteindelijk een boek met 28 brieven, 14 van Leo en 14 van Anselm Grün, waarbij Leo nieuwe onderwerpen aansnijdt en Anselm Grün volgt en aanvult. Het boek wordt tussen Kerst en Pinksteren geschreven en hoe mooi is dat als op het feest van de Heilige Geest het boek met vijf prioriteiten voor de toekomst wordt afgesloten! Het boek is vers van de pers en sinds begin september te koop.

Vijf kernpunten

Wat mij inspireert zijn de kernpunten in brief 14 van Leo. Met name het laatste punt raakt mij “We vinden het belangrijk om woorden te vinden voor ons geloof, daarvan te getuigen in het leven van alledag en mensen het gevoel te geven ergens bij te horen”. Dat staat er zo eenvoudig, maar voor mij is dat de uitdaging in het werk dat ik voor de kerk mag doen. En die uitdaging wil ik graag met u delen.

Getuigenis

Een eerste voorwaarde is dat we ons steentje bijdragen aan geloofsverdieping in plaats van geloofsverdamping. We dienen zelf warm te lopen voor ons geloof en er heil in te zien. We dienen woorden te vinden om daar uitdrukking aan te geven en wel zo dat we anderen daarin kunnen meenemen. Als we er zelf niet vol van zijn, zal het anderen niet tot zegen zijn. En dat brengt me tot de drie G’s uit brief 9: de G van getuigenis, de G van gastvrijheid en de G van de Geest die kan waaien.

Gastvrijheid

De G van gastvrijheid begint met uitnodigen en getuigen, vertellen waarom het geloof je zo dierbaar is. Dan zijn we op ons kwetsbaarst, want dan leggen we onze ziel bloot. Als je niet kunt vertellen wat je adem geeft, dan zal de ander niet begrijpen waar je passie ligt en niet met je mee kunnen komen. Vervolgens dien je het gevoel te geven dat de ander welkom is. Niet om wie of wat hij/zij is, niet om status, beroep of geld, maar gewoon doordat hij/zij er is.

De kerk heeft aan haar parochianen veel te bieden en is rijk aan rituelen. Rituelen geven steun aan momenten in het leven dat het tegen zit. Het zijn die momenten, we kennen ze allemaal wel, dat we eerst een steuntje zoeken via een schietgebedje, een eerste vluchtige gedachte. Het zijn ook de scharniermomenten in het leven die ons inspireren om de kerk te zoeken. Het zijn de sacramenten waarmee we die bijzondere momenten in ons leven markeren, van vader op zoon en van moeder op dochter. Zo dragen we bijvoorbeeld de doopkaars een leven lang met ons mee en deze komt bij belangrijke momenten weer naar voren.

Geest

Maar in de veranderende kerk die gericht is op schaalvergroting kan de pastoor het niet meer alleen af. Hij wordt opgeslokt door locaties, het bedienen van sacramenten en het richting geven aan vrijwilligers. De pastoor raakt uit het zicht van de gewone man. Daarom heeft de lokale kerk gastheren en –vrouwen nodig die in zijn plaats luisteraar en verkenner willen zijn, als bidder en handoplegger, bij vieringen en uitvaarten of gewoon op bezoek en een goed gesprek. Uiteraard goed opgeleid en toegerust voor het werk dat zij willen doen. En daarmee volbrengen we de 3e G van de Geest. Moge de Geest van God, waaien zoals Hij wil.

Edwin Barentsen

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.