Brandweer op bezoek

St. Urbanuskerk Bovenkerk - Brandweer op bezoek
St. Urbanuskerk Bovenkerk – Brandweer op bezoek

Van de korpsen Amstelveen, Aalsmeer en Badhoevedorp zijn ca. 25 brandweermannen op zaterdag 10 november op bezoek geweest bij de St. Urbanuskerk. De brandweermannen zijn onthaald met koffie en taart van de buren. Ze konden even bijpraten en kregen een rondleiding in de toren.

Tijdens de brand is voor hen alles heel snel gegaan. Het eerste telefoontje kwam binnen rond 18:50 uur als een melding type 1. Binnen ca. 12. minuten is de melding 3x opgehoogd naar type 4, een grote uitslaande brand. Voor de brandweermannen betekende dit dat zij in een 30 kg. zware bekleding de brand tegemoet dienen te treden.

Elke brandweerman heeft zo zijn eigen verhaal. Ik heb er verschillende gesproken: de man die werd gebeten door de hond, mannen die in de kerk  of de begraafplaats hebben staan blussen, de blusser die 11.000 liter schuim op het dak heeft gespoten en de man die het water uit de Poel heeft gehaald. Stuk voor stuk stoere soms nog vol van emotie, want ook zij maken dit zelden mee. Ook zij hebben soms maatschappelijk hulp nodig om de brand een plekje te geven. Over één ding zijn zij het allemaal eens: het houten dak was niet te redden. De snelheid waarmee het dak in de fik stond was ook voor hen ongekend.