De Poel – één jaar weer

Fotograaf Jeroen Hermkens heeft in een bijzonder fotoproject de Amstelveense Poel gedurende een jaar vastgelegd: elke dag vanaf hetzelfde punt, met zicht op de contouren van onze Urbanuskerk. Het resultaat hiervan is nu in boekvorm verschenen. Het biedt een prachtige reportage van de wisselende seizoenen en luchten aan De Poel. Het boekwerk kost eur 29,95 en is verkrijgbaar via de website eenjaarweer.nl of bij Libris Venstra, Boekhandel Blankevoort en het Aalsmeer Boekhuis B.V. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de herbouw van de Urbanuskerk.

Op donderdag 28 maart jl. werd het boek geïntroduceerd tijdens een boekpresentatie in het gemeentehuis van Amstelveen. Daarbij werd eerst een muzikale en literaire ode aan De Poel gegeven, door respectievelijk  Koos Hagen (van 2010 tot 2013 stadsdichter van Amstelveen) en Pascale Levebvre (Amstelveens kunstenares). Daarna werd het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan burgemeester Bas Eenhoorn en daarna aan Eugene Jongerden, pastoor van de Urbanuskerk, ofwel zoals de burgemeester het omschreef ‘aan kerk en staat tezamen’. De conclusie van Koos Hagen luidde: we hebben een Stadshart, maar er gebeurt een boel rond De Poel! En eerlijk is eerlijk: als we het uitzicht vanuit het raadhuis zo bekijken, dan nodigt het ook wel érg uit om dat beeld zo vast te willen leggen. Echt pareltjes van de Parel aan de Poel. Je moet er maar op komen….

met dank aan Jeanette van Heijningen voor de foto’s bij dit artikel

Voor een impressie van de foto’s, zie ook de webpage Stillness