Op 22 mei 2019, precies 8 maanden en één week na de brand, hebben we een belangrijke stap gezet op weg naar herstel en toekomstperspectief. De gerestaureerde onderkant van de toren, weer een intieme en sfeervolle plek, werd met de woensdagmorgen Eucharistieviering in gebruik genomen als gewijde vieringsruimte van onze gemeenschap. Pastoor Eugène Jongerden verrichtte daartoe de officiële inzegening.

Het gewijde water werd daarna door mevrouw Carla Stam in het reservoir van de pilaar gegoten. Pastor Dea Broersen ging mee voor en las in deze meimaand bij het Mariabeeld een Mariagedicht. Eén van de namen voor Maria luidt ook ‘Troosteres der bedroefden’ en daar mogen wij haar ook hier in de afgelopen moeilijke maanden dankbaar voor zijn!

De mooie viering werd vervolgd met een feestelijk kopje koffie en wat gezellig napraten. In de ruimte kunnen ongeveer 40 personen zitten en die waren er ook. Het ligt in de bedoeling de komende drie maanden de woensdagochtenden hier in de kapel te blijven vieren, om te bekijken hoe het bevalt. Het portaal onder de toren krijgt daarbij de functie van dagkapel. Ook is de ruimte beschikbaar voor andere kleine vieringen. We willen nu ook zo snel mogelijk de ruimte weer dagelijks openstellen zodat iedereen kan binnenlopen voor het opsteken van een kaarsje, of om even stil te kunnen zijn.

Begrafenisvereniging St. Barbara zal een deel van de ruimte weer gaan gebruiken als mortuarium. Op de dagen dat er een opbaring is, zal dan weer een deel van de ruimte met het hek en gordijnen zijn afgesloten.

Zaterdag vindt de formele heropening van de toren plaats door de burgemeester van Amstelveen, en dan zullen we ook weer de klokken kunnen luiden! Al met al weer een concrete stap verder en wordt vervolgd!

NB: We zoeken nog naar een mooie naam voor deze ruimte: “onderstuk van de toren” klinkt niet zo mooi…. Suggesties? Mail naar: dea.broersen@gmail.com

Dea Broersen