Sint Maarten

Op 11 november is het de dag dat de kinderen door de straten trekken vanwege de verjaardag van St. Maarten. Menig lied wordt gezongen en wat geeft u de kinderen? Is het snoep of gaat u voor iets gezonders, bijvoorbeeld een mandarijntje? Pastoor Eugène Jongerden neemt u mee in de wetenswaardigheden van deze Heilige.

Vandaag, 11 november gedenken we de heilige Martinus, oftewel Sint-Maarten. Martinus werd aan het begin van de vierde eeuw geboren in het huidige Hongarije. Op 15-jarige leeftijd trok hij naar Gallië. In Amiens zou de beroemde gebeurtenis hebben plaatsgevonden, waarbij Martinus de helft van zijn mantel aan een bedelaar schonk. De arme man bleek niemand minder dan Jezus zelf te zijn.

Ter herinnering aan de goede daden van Martinus trekken vanavond in veel plaatsen kinderen met lampionnen langs de huizen om hun lied te zingen. Van de toehoorders wordt verwacht dat zij hen bedanken met iets lekkers. Deze bedelende kinderen staan symbool voor alle mensen die in nood verkeren en aangewezen zijn op de goedgeefsheid van anderen.

Wat heb ik persoonlijk met sint Martinus?

Eerlijk gezegd heb ik dit feest leren kennen in mijn eerste parochie in Beverwijk. Daar trokken ‘s avonds kinderen langs de deuren om hun St. Maartenlied te zingen. In Hilversum, waar ik geboren ben, kende ik deze traditie niet. In mijn beleving is er later ook de aandacht voor de mantelzorgers op deze feestdag bijgekomen. En terecht, want waar zouden wij zijn zonder alle vrijwilligers die zich inzetten voor mensen die hulp nodig hebben.

Op voorspraak van Sint Martinus vragen wij ook dat wij onze mantel van liefde, vriendschap en hulp heen mogen slaan en daarmee goed doen aan de ander.

Hoe wordt Martinus afgebeeld?

Vaak wordt St. Martinus afgebeeld op een paard waarop hij zijn mantel in tweeën snijdt met een zwaard.