In Nederland is door alle maatregelen de uitbraak van het Coronavirus beheersbaar geworden. Er zitten allerlei verruimingen aan te komen, maar het toepassen daarvan is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Laten we eerst kijken naar het overheidsbeleid voor religieuze vieringen.

Vanaf 1 juni zijn religieuze bijeenkomsten met maximaal 30 mensen toegestaan; vanaf 1 juli zijn 100 mensen toegestaan. Geen zang, want dit staat gelijk aan hoesten. Onder alle omstandigheden geldt:

• social distancing van > 1,5 meter
  • toepassen handhygiëne
  • geen handen geven
  • hoesten en niezen in de elleboog
  • papieren zakdoekjes gebruiken

Voor iedereen geldt:

• Zoveel mogelijk thuisblijven.
  • Bij luchtwegklachten moet men THUISBLIJVEN.
  • Als een van uw huisgenoten koorts heeft, dan moet iedereen THUISBLIJVEN

Je dient als geloofsgemeenschap daarop een protocol te bedenken. Dat protocol is per situatie verschillend. Binnen RK parochie Amstelland hebben we namelijk verschillende gebouwen waar we kunnen vieren. Het is bijvoorbeeld een groot verschil of je in een grote kerkzaal met banken als de Augustinus een viering organiseert of in het Noorddamcentrum waar de zaal veel kleiner is en er stoelen gebruikt worden.

De social distancy van > 1,5 meter dient overal te worden toegepast. Dat begint al als je binnen komt, waar je je jas ophangt (of moet je die aanhouden?), op de looproutes, de gangpaden en daar waar je elkaar kruist, het verkrijgen van het misboekje, de eucharistie, de collecte, de gang naar de toiletten, in nood (EHBO en hulpdiensten), etc, etc. Ook het reinigen na afloop behoort goed geregeld te zijn.

En als je aan alles gedacht hebt, dien je ook te voorkomen dat er meer dan het toegestane aantal mensen naar binnen komt. En hoe doe je dat? Laat je iedereen komen en als er 100 parochianen binnen zijn sluit je de deuren? Of dien je vooraf te laten weten dat je wilt komen en pas je selecties toe middels een uitnodiging?

Veel geloofsgemeenschappen zijn protocollen aan het bedenken en gaan in juni oefenen hoe alles zijn plekje dient te krijgen.

Los van bovenstaande overwegingen geldt dat veel parochianen behoren tot de kwetsbare doelgroep. Dat zijn 70 jarigen of ouder of volwassenen (>18 jaar) met een specifieke aandoening. Zit de kwetsbare doelgroep te wachten op een viering en het risico van een besmetting? Kruipen zij op zondag niet veel liever achter de TV om een een online viering mee te maken, zoals al sinds medio maart door RTV Amstelveen wordt uitgezonden?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.