logo Open Monumentendag

De stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus organiseert op 12 september a.s. een Open Monumentendag. Deze staat dit jaar in het teken van de start van het casco herstel van de St. Urbanuskerk. Een rijksmonument van Pierre Cuypers, welke in 2018 zwaar werd beschadigd door een grote uitslaande brand.

Herstel kerk

Speciale aandacht is er voor de manier waarop het herstel op dit moment wordt aangepakt met een foto- en videotentoonstelling. Vanuit de torenkapel is er een goed zicht op de werkzaamheden in het gebouw en vrijwilligers en medewerkers van Nico de Bont staan u te woord voor het beantwoorden van uw vragen.

Aandeel vrijwilligers

Dat het niet alleen om een professionele aanpak gaat laten de vrijwilligers u graag zien. Zo worden de stenen die door de brand naar beneden gevallen zijn door vrijwilligers schoongemaakt. Voor de herinrichting zijn andere vrijwilligers bezig met het herstel van vaandels en baldakijnen.

Fondsenwerving

Bij de herinrichting is het een must om het gebouw aan te passen aan het comfort van deze tijd. Onder vier speerpunten (energie, toegankelijkheid, verstaanbaarheid en sfeervol) worden er fondsen geworven en subsidies aangevraagd. De stichting Vrienden zal de fondsen-barometer voor de eerste keer dit jaar bijwerken. De mensen van de St. Urbanus Chocolade zullen een collectors item introduceren. Vanaf 12 september is dit luxe blikje, gevuld met een zware 200 grams chocoladereep, te koop voor de prijs van € 8,-. We zijn trots op de belangeloze medewerking van alle onze chocolade verkooppunten en dat Museum Jan hierbij is aangehaakt.

Programma zaterdag 12 september 2020
10:30 – 11:00 uur muzikale optocht naar de Torenkapel van de kerk
11:00 – 11:15 uur aankomst en uitreiking eerste blikje
12:00 – 12:15 uur bijwerken barometer fondswerving
11:15 – 17:00 uur bezoek Torenkapel met fototentoonstelling en toelichting op casco herstel, steentjes schoonmaken, vaandels restaureren, kruiswegstaties herstellen, verkoop St. Urbanus chocoladeblikje en -repen, stand stichting Vrienden en stand Nico de Bont.

St. Urbanus chocoladeblikje

Collectors item

Aan de ontwikkeling van het unieke blikje van de St. Urbanus Chocolade is een lange tijd van voorbereiding achter de rug. Dit collectors item diende een luxe uitstraling te krijgen en voor elke Amstelvener aantrekkelijk te zijn. Gewoon om te hebben, maar ook om cadeau te geven. De chocoladerepen zoals u die van ons gewend bent, zijn natuurlijk ook nog steeds te koop. Per blikje gaat er minimaal € 4,50 naar de actie ´Help ons uit de brand´. De blikjes zijn verpakt in dozen van tien stuks. Waarom noemen wij dit? Omdat we hopen dat u ons helpt met de verkoop!

We hopen u deze Monumentendag te zien en bij te praten. Om het veilig te houden vragen we u om zich te houden aan de Corona-regels. Komt u ook?

Namens de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus,

Chris van den Helder