In de St. Urbanuskerk van Bovenkerk bestaat het gebruik om in de mei- en oktobermaand een Maria-lof te houden. Dit vindt plaats op alle maandagavonden van 19.00 tot 19.30 uur in de pastorie. Daarbij wordt ‘in een meditatieve geest’ het rozenhoedje gebeden. Ook worden korte Bijbelteksten met betrekking tot de geloofsmysterie gelezen en momenten van stille aanbidding in acht genomen.

Vanwege het coronavirus gelden hier ook de maatregelen van sociale afstand. Er is plek voor 8 bezoekers, dus wilt u zeker zijn van een plekje dan kunt u zich het beste vooraf aanmelden bij het secretariaat op werkdagen van ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur, telefoon 020 – 641 32 33. De pastorie is helaas niet rolstoel toegankelijk.

Het rozenhoedje

De rozenkrans is een gebedssnoer met oorspronkelijk vijftien maal tien kralen, telkens afgewisseld door een grotere kraal. Aan dit snoer werd ter ere van Maria bij elke kraal een weesgegroet, dus in totaal 150 weesgegroeten, gebeden. De grotere kraal na elke 15 kleine kralen betrof het Onze Vader.

De tegenwoordig gebruikelijke en in de volksmond genoemde ‘rozenkrans’ is feitelijk het zogeheten ‘rozenhoedje‘. De naam is ontleend aan het hoedje van rozen dat als een kroontje of onder een kroontje vaak bij Maria en andere heilige maagden werd afgebeeld. Dit ‘rozenhoedje’ is een derde deel van de eigenlijke rozenkrans. Het snoer telt vijfmaal tien kralen met daartussen vijf grotere. Met dit snoer worden niet 150 weesgegroetjes gebeden, maar ‘slechts’ vijftig.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.