Met een bijzondere viering in het Noorddamcentrum;
oproep om een foto van uw huisdier mee te nemen!

De heilige Franciscus van Assisi (1182-1226) was een bijzondere man van God die tot in onze tijd voor veel mensen een inspiratiebron is. Met normen en waarden als leven zonder materieel bezit, maar in vrede en broederschap en in harmonische omgang met de hele schepping spreekt hij bijvoorbeeld ook onze paus aan.

Hij had ook een bijzondere band met dieren. Zo verzoende hij volgens de overlevering een bloeddorstige wolf met de stedelingen van Gubbio, preekte meermaals voor de vogels, redde duiven van de verkoop en hielp slakken en wormen bij het oversteken. Op afbeeldingen staat Franciscus dan ook heel vaak omringd door allerlei dieren.

Het is dan ook niet toevallig dat Werelddierendag, in Nederland sinds 1930 jaarlijks de dag met bijzondere aandacht voor de dieren, op de gedenkdag van St. Franciscus wordt gevierd.

Ook in ons land is deze feestdag op sommige plaatsen extra bijzonder doordat parochianen hun huisdieren naar de Eucharistieviering meenemen om hen te laten zegenen.

Al in januari had het pastoresteam van RK Amstelland het plan, om dit ook een keer in onze parochie te doen. Veel mensen hebben immers een geliefd huisdier, waarmee zij vaak een hechte band hebben. Mens en dier kunnen veel steun ontlenen aan deze liefdevolle vriendschap.

Maar ja….. zoals zoveel plannen van de laatste tijd moeten wij door corona ook dit idee bijstellen. We hebben echter een alternatief bedacht. Want het gaat niet alleen om het zegenen van het dier zelf, maar ook om de band tussen baasje en huisdier.

Daarom lijkt het ons mooi, als u zondag 4 oktober een foto van uw huisdier meeneemt die u op de rand van het podium, onder het altaar, neerlegt voordat u plaatsneemt. Pastoor-deken Eugène Jongerden, die samen met pastor Dea Broersen in deze viering zal voorgaan, zal deze foto’s dan zegenen. Daarmee ontvangt uw dier zelf op afstand extra kracht, maar met uw aanwezigheid in de viering rust ook een bijzondere zegen op de band tussen mens en dier.

Na de viering haalt u zelf uw foto dan weer op, voor u de kerkzaal verlaat.
En wie weet, kunnen we de dieren 4 oktober volgend jaar wel in het echt meenemen!