In Bovenkerk woonde Douwe van de Leest, een pentekening kunstenaar. Hij heeft bijna alle panden in Bovenkerk getekend. Deze tekeningen zijn nu in bezit van René Boerlage – ook de man van heel veel foto’s van Bovenkerk, samen met Frans Rosenberg. Zij beheren onder andere ook de website ´Bovenkerk in oude ansichten´. In het dorp staat ook de winkel van Hoogeveen met nog een echte etalage. Mevrouw Hoogeveen woont nog steeds in het pand waar zij samen met haar man Piet jarenlang een modezaak beheerden. De oud-Bovenkerkers kunnen nog steeds nagenieten van de vele modeshows.

In deze etalage is nu een tentoonstelling ingericht van de pentekeningen van Douwe van de Leest. De moeite van het bekijken waard, en een leuke bezigheid in deze tijd van corona. U kunt buiten corona-proof alle tekeningen op uw gemak bekijken. De mensen die al langs geweest zijn, vinden het een feest van herkenning. Bovenkerk: een dorp in de jaren zestig met veel neringdoende middenstanders. Wat dacht u van vier melkboeren, twee slagers, vier kruideniers, een schoenenwinkel, drie groenteboeren en zelfs een smederij en klompenmakerij, en dan moeten we nog even doorgaan om alles te benoemen. Zoals een verhuisbedrijf en twee fietsenmakers en natuurlijk een paar cafés. Er is wel eens geteld hoeveel bedrijven. Ieder pand op de Noorddammerlaan was of is van een echt Bovenkerks bedrijf.

De tentoonstelling blijft tot december 2020.