AMSTELVEEN – Op woensdag 25 november wordt de Urbanuskerk oranje aangelicht. Het is de start van de campagne ‘Orange The World’, dat voor het tweede achtereenvolgende jaar ook hier wordt georganiseerd om (verborgen) geweld tegen vrouwen zichtbaar te maken. De Urbanuskerk zegt hiermee NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich dit jaar wederom aan bij de internationale campagne.

De Verenigde Naties lanceerde op 25 november 2014 de campagne ‘Orange The World’ – stop geweld tegen vrouwen, waar meer dan 90 landen zich aan verbinden. De actieperiode loopt dit jaar van 25 november (Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) tot en met 10 december (Dag van de rechten van de mens). Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De ‘Orange the World’-campagne trapt die dag af. In de 16 dagen durende campagne worden gebouwen wereldwijd oranje verlicht om verborgen geweld zichtbaar te maken.

Startsein
Op 25 november zal het startsein worden gegeven om de kerk aan te lichten. Vorig jaar was de burgemeester hiervoor bij de Urbanuskerk aanwezig, evenals Floor Gordon, Herbert Raat en een aantal andere belangstellenden. Het aantal personen dat dit jaar aanwezig zal zijn is afhankelijk van de situatie van Corona en wordt later bekendgemaakt.

‘Orange The World’
Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen met geweld te maken in haar leven. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Dat kan allerlei vormen aannemen, van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking.

De kleur Oranje staat voor de opgaande zon. Een positief symbool voor de toekomst zonder geweld. Het thema voor dit jaar is het laagdrempelig melden en hulp ontvangen.

Bewustwording

Eén op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex)partner en meer dan driekwart van de vrouwen en meisjes maakt seksuele intimidatie mee.

Bij huiselijk geweld zijn vrouwen vijf keer meer dan mannen slachtoffer. De meeste meldingen zijn afkomstig van omstanders of politie. De overgrote meerderheid van vrouwen doet geen aangifte of melding omdat zij zich schaamt. Vooral als er sprake is van seksueel geweld. Wethouder Floor Gordon: “Dit taboe moet worden doorbroken. Daarom vragen we met Orange the World aandacht voor geweld tegen vrouwen en roepen we op om alle vormen van geweld te melden, ook bijvoorbeeld kindermishandeling. Hulp zoeken is echt nodig, geweld stopt niet vanzelf. Een belangrijke stap hierin is bewustwording over de aard en omvang van het probleem”.

Zie voor meer informatie over de actie de website over Orange the World, en voor meldpunten de  webpagina van de gemeente Amstelveen.