VRIJDAG 18 DECEMBER

Dromen. In dromen is alles mogelijk, zelfs datgene wat in een gewone situatie te ongewoon is. En dromers hebben dromen nodig: een droom heeft hier de functie van een toekomstbeeld waar we ons nog niets bij voor kunnen stellen. En Jozef al helemaal niet…. In normale aardse begrippen was een toekomst met zijn geliefde onmogelijk geworden. Maar Gods plan reikt verder dan ons besef. We moeten dat natuurlijk wel zien en er nog op vertrouwen ook. Daarvoor begint de engel in de droom van Jozef met de belangrijkste voorwaarde: wees niet bevreesd! Voorbij je angst is alles mogelijk. En dàt, dat is op zichzelf al een wonder…

Uit het heilig evangelie van onze Heer Jezus Christus volgens Matteüs 1,18-24

De geboorte van Jezus Christus vond plaats op deze wijze:
Toen zijn moeder Maria verloofd was met Jozef bleek zij, voordat ze gingen samenwonen, zwanger van de heilige Geest. Omdat Jozef, haar man, rechtschapen was en haar niet in opspraak wilde brengen, dacht hij er over in stilte van haar te scheiden.
Terwijl hij dit overwoog, verscheen hem in een droom een engel van de Heer, die tot hem sprak:
“Jozef, zoon van David, wees niet bevreesd Maria, uw vrouw, tot u te nemen; het kind in haar schoot is van de heilige Geest.
Zij zal een zoon ter wereld brengen, die gij Jezus moet noemen, want Hij zal zijn volk redden uit hun zonden.
Dit alles is geschied, opdat vervuld zou worden wat de Heer gesproken heeft door de profeet, die zegt: Zie, de maagd zal zwanger worden en een zoon ter wereld brengen, en men zal Hem de naam Immanuël geven.
Dat is in vertaling: God met ons.”
Ontwaakt uit de slaap deed Jozef zoals de engel van de Heer hem bevolen had en nam zijn vrouw tot zich.

Bijdrage van Yvette Saan – redactie parochieblad Spirit

Litaniegebed voor wie wachten…

Voor mensen op zoek naar zin-
kom in ons midden

Voor vrouwen, onderdrukt of uitgebuit-
kom als bevrijding!

Voor mannen in oorlog-
schenk ons uw vrede!

Voor kinderen, hopend op een toekomst-
blijf ons beschermen !

Voor jongeren, zoekend naar levensgeluk-
blijf op ons wachten!

Voor mensen die niemand ziet staan-
laat ons niet vallen !

Voor mensen die onmachtig zijn hun lot te keren-
houd ons in leven!

Voor zieken en stervende-
sterk ons met liefde !

Voor mensen zonder hoop, zonder uitzicht-
wees hier aanwezig!

Voor wie verlangen naar U-
wees hier aanwezig!

Voor allen die op U wachten-
wees hier aanwezig!


SPEELHOEKJE

Verhaal: de droom van Jozef

Maria is in verwachting. Ze heeft een tijd bij haar nicht Elisabeth gelogeerd. Maar nu is Maria weer thuis. Binnenkort zal iedereen erachter komen dat ze zwanger is. Ze maakt zich veel zorgen. Wat zullen de mensen wel van haar denken? Wat het nog erger maakt, is dat Maria verloofd is met Jozef, een timmerman uit de buurt. Ze zijn nog helemaal niet samen geweest, en toch is ze zwanger! Wat als Jozef haar nu in de steek laat? Maria weet dat ze niets verkeerds heeft gedaan, maar ze vraagt zich wel af hoe ze Jozef moet uitleggen dat ze zwanger is. Wat staat haar allemaal te wachten?

Maria is drie maanden weggeweest, dus is Jozef blij om haar weer te zien. Maar dan vertelt Maria hem al snel dat ze in verwachting is. Ze doet haar best om hem uit te leggen dat ze zwanger is door de heilige geest. Je kunt je voorstellen dat Jozef dit maar moeilijk kan geloven…

Jozef weet dat Maria eerlijk is. Hij houdt ook heel veel van haar. Maar wat ze ook zegt, Jozef kan maar tot één ding bedenken: dat ze zwanger is door een andere man. Toch wil hij niet dat ze schaamt. Daarom besluit hij dat hij stilletjes, in het geheim, van haar weg zal gaan.

Een engel van Jehovah verschijnt aan Jozef in een droom

Als hij gaat slapen, komt er in een droom een engel van God, die zegt: ‘Jozef, je hoeft niet bang te zijn om je vrouw Maria mee naar huis te nemen, want ze is zwanger geworden door heilige geest. Ze zal een zoon krijgen, en je moet hem Jezus noemen, want hij zal de mensen redden.’

Als Jozef wakker wordt, is hij heel blij: nu snapt hij hoe het zit! Hij doet meteen wat de engel hem heeft gezegd en neemt Maria mee naar zijn huis, om met haar te trouwen.

Maria zit op een ezel en Jozef legt er bagage op

Maanden later moeten Jozef en Maria op weg voor een lange reis. Wat zou er zo belangrijk zijn dat ze hun huis moeten verlaten, terwijl Maria elk moment een baby kan krijgen?


Jozef en Maria waren op weg gegaan naar Bethlehem, omdat koning Herodes wil tellen hoeveel mensen er in zijn land wonen – ieder in de stad waar hij geboren is. En zo komen zij daar na een lange reis, op zoek naar een plek om te kunnen slapen. Maak jij het wat gezelliger en de straatjes? -de knutselplaat kun je hier downloaden.

image.png