Bron: gepubliceerd door Amstelveenz • dinsdag 26 januari 2021

Voor diverse Amstelveense kerken is de toekomst onzeker, zo meldt de gemeente na gesprekken met de kerkeigenaren en kerkbesturen. Het teruglopende kerkbezoek en ook de hoge stookkosten spelen de kerkbesturen veelal parten: de gemeente wil nu samen met inwoners gaan kijken hoe de toekomst van de kerken er uit moet gaan zien.

Het teruglopende kerkbezoek betekent dat er volgens de gemeente minder geld is voor onderhoud en dat op den duur misschien verkoop of leegstand dreigt. De gemeente vindt het daarom belangrijk om tijdig met in gesprek te gaan en doet daarbij ook een oproep doet aan Amstelveners om mee te denken over de toekomst van de kerken.

Stookkosten kerken

De hoge stookkosten blijken voor veel kerkbesturen een groot probleem: naast het tekort aan vrijwilligers belemmeren deze kosten een breder gebruik van de kerkgebouwen. ‘De verhuurprijs weegt vaak niet op tegen de extra stookkosten’, meldt gemeente Amstelveen.

De gemeente heeft inmiddels alle kerkeigenaren en -besturen een gratis duurzaamheidsscan aangeboden. Deze scan kan aantonen hoe stookkosten omlaag kunnen door bijvoorbeeld kierdichting, het aanbrengen van ledverlichting of isolatie. Bureau De Groene Grachten gaat in januari in negen Amstelveense kerken onderzoek doen.

Onderzoek: denk mee

De gemeente is momenteel bezig met een groot onderzoek naar de toekomst van kerken in Amstelveen, de zogenoemde Kerkenvisie. Amstelveen telt zestien kerkgebouwen, waarvan nog tien een religieuze invulling hebben. De gemeente -met alle kerkbesturen en eigenaren van kerkgebouwen- wil vooral ook weten hoe de Amstelveners erover denken en stelt daarom de vraag: Hoe ziet u de toekomst van kerken? Het antwoord daarop, of ideeën over de invulling van kerken, kunnen gestuurd worden naar het gemeentelijke e-maildres kerkenvisie@amstelveen.nl.

Beeldbepalend

‘Kerken zijn beeldbepalend voor het straatbeeld en het landschap. Neem de Urbanuskerk in Bovenkerk, hét herkenningspunt van Amstelveen´, zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD). ‘Wij willen graag weten welke rol deze kerken spelen in uw dagelijkse leven. Willen we ze koesteren of een nieuwe invulling geven, of mogen sommigen plaatsmaken? Het woningbouwproject met behoud van de gevel van de Handwegkerk is bijvoorbeeld een voorbeeld van hoe we behoud van het historisch straatbeeld kunnen combineren met woningbouw. We horen graag hoe Amstelveners over de toekomst denken’, aldus de wethouder.

Video Amstelveense kerken

De gemeente zet onder meer een online filmpje in, waarin John Fontijn van de Sint-Urbanuskerk in Nes aan de Amstel over het Rijksmonument vertelt. Erwin van der Laan geeft inzicht hoe de Annakerk is getransformeerd tot het culturele podium ANNA.

De gemeente wil met Amstelveners nadenken en in gesprek gaan over een duurzame toekomst voor de markante kerkgebouwen. Het doel is om de Kerkenvisie in de loop van 2021 klaar te hebben.

Comments are closed.