St. Urbanuskerk Bovenkerk - Askruisje

Tijdens een kerkelijke viering op Aswoensdag van 09:30-10:00 uur in de Torenkapel kan een askruisje worden verkregen (vooraf aanmelden secretariaat).

Het askruisje wordt normaliter gemaakt op je voorhoofd. Aswoensdag staat in het teken van boete. Je betoont spijt over je fouten en verklaart dat je een beperkt mens bent. Na Aswoensdag start de periode van inkeer en bezinning; de vastentijd. Meestal wordt deze periode sober met eten en drinken omgegaan. Zo is het carnaval ontstaan als een vrolijk en uitbundig eet- en drinkfeest, voordat er wordt versoberd.

Wie een Askruisje wil halen, wordt zoals altijd verzocht om zich vooraf aan te melden, maar ook om een mondkapje mee te nemen. Want de ritus van Aswoensdag zal dit jaar wegens corona iets anders vorm krijgen. In navolging van het advies van de Nationale Raad voor Liturgie zal de as op het hoofd worden gestrooid in plaats van met een askruisje op het voorhoofd getekend. Dit is de oudste vorm in de christelijke traditie, en gebaseerd op Bijbelse gebruiken. Zowel de bedienaar als de ontvanger dragen daarbij een mondkapje.

NB. In de Titus Brandsma wordt die avond om 19.30 uur een livestream viering verzorgd.

Comments are closed.