Paus Franciscus roept katholieken wereldwijd op om in de meimaand elke dag tot Maria te bidden. Het dagelijkse rozenkransgebed van miljoenen gelovigen moet sterker zijn dan het coronavirus, dat de wereld nu al meer dan een jaar in de greep houdt“, zo luidt het bericht. Paus Franciscus riep recentelijk alle katholieken op om te bidden voor een einde aan de coronapandemie en voor degenen die het zwaarst getroffen zijn door de ziekte en de gevolgen ervan.Het bericht is inmiddels al een paar dagen oud op het moment van plaatsing van dit artikel, maar dat neemt niet weg dat we ons hierbij nog steeds aan kunnen sluiten. De gebedsmarathon begon op 1 mei en eindigt op 31 mei, Maria-Bezoek. Op de afsluitende gebedsdag zal de paus vanuit het Vaticaan bidden tot Onze-Lieve-Vrouw voor het einde van de pandemie en de spoedige hervatting van het sociale leven.

Rozenkrans en weesgegroet

De paus vraagt om, in deze meimaand, dagelijks aandacht te schenken aan het rozenkransgebed, als middel om onze intenties toe te vertrouwen aan Maria. Bij wijze van dagsluiting is het goed het Weesgegroet te bidden. De rozenkrans “is een zachte ketting die ons met God verenigt en met elkaar. En Maria is hiervan getuige.”

Onophoudelijk bidden, zoals Jezus het ons heeft voorgehouden: dat is de bedoeling van deze gebedsmarathon. Met Maria als onze voorspreekster komt ons dagelijks gebed, of het nu in gemeenschap is, thuis of onderweg, in de auto of een regionaal bedevaartsoord, terecht bij God.

“Het is niet zo dat Maria onze problemen zal oplossen, maar het gaat erom te weten dat God met ons is”, zo zegt Pater Salvatore Perrella, een professor in dogmatiek en mariologie aan het Pauselijk Instituut Marianum, hierover in gesprek met Catholic News Service. “Maria weet wat lijden is, en net zoals ze aan de voet van het kruis van Christus stond, staat ze aan de voet van de vele kruisen die andere mensen dragen, en brengt ze troost, verlossing en begeleiding in een egocentrische wereld”.

NB: in plaats van de reguliere gebedsavonden in mei – die in verband met de coronamaatregelen geen doorgang vinden, is er op woensdagavond 12 mei a.s. een ‘Maria-uurtje’ waarvoor u zich kunt aanmelden. Zie eerder artikel.

Maria is ‘moeder, zus en vriend’

Pater Parrella vindt dat de paus het juiste deed met zijn oproep. Niet omdat Maria al onze problemen oplost, zegt hij. “God lost ze ook niet op. Hij geeft ons vrijheid en laat zelfs een ziekte vrij om op te treden. Maar het gaat erom te weten dat God met ons is, hetgeen de reden is voor onze grote kracht en hoop.” De kracht van het christelijk geloof is troost, kracht, mededogen en solidariteit in het lijden”, zei pater Parrella. “Het helpt bij het vinden van betekenis in pijn en moeilijkheden”, zo legde hij uit. De pater vervolgde door te zeggen dat Onze-Lieve-Vrouw geen enkele eer of focus van Christus wegneemt. De Kerk benadrukt haar rol als “moeder, zus en vriend”, die altijd komt helpen, “die voor ons bidt” en die verwijst naar Christus en ons met Hem verbindt.

De wereld willen verbeteren: de wereld op z’n kop?

Het kan voor wie niet vertrouwd is met de kracht van het gebed vreemd overkomen dat paus Franciscus de wereld oproept om gezamenlijk te bidden. Want met de woorden van de paus moet het aanhoudende gebed van miljoenen katholieken het coronavirus een halt toeroepen. Sommige sceptici zullen hier misschien wat schampertjes de schouders over ophalen, want hoe zal dat bidden – ook al is het wereldwijd bidden – helpen tegen een pandemie die de hele wereld op z’n kop zet?

De gedachte daarbij gaat verder. Hij vraagt ons eveneens om te bidden voor regulering van de financiële markten, om daarmee “burgers te beschermen tegen de gevaren ervan”. Hij zei dat “de financiële markten nog nooit zo opgeblazen zijn geweest als nu”. Hij vervolgt: “De economie, die banen schept, bevindt zich in een crisis”, zei hij, wijzend op het grote aantal mensen dat werkloos is vanwege de coronapandemie. Hij waarschuwde voor speculatie die aangestuurd wordt door monetair beleid. “Om te voorkomen dat de armen de gevolgen opnieuw betalen, moet financiële speculatie strikt worden gereguleerd. Deze gebedsintentie moet worden begrepen in de context van de crisis die we doormaken, die de grote ongelijkheid in de wereld duidelijk heeft gemaakt”.

Bidden: lapmiddel of hulpmiddel?

Nee, bidden is hierbij geen lapmiddel. Maar het helpt ons wel om wat afstand te kunnen nemen, om de dingen in een ander perspectief te zien. Bidden helpt ons om in de moeilijkste omstandigheden – ziekte en dood, menselijke drama’s – de zin van het leven te blijven zien. Zelfs op momenten waarop we ons door onze omgeving verlaten voelen, brengt het gebed ons in contact met God, die ons kracht geeft. We voelen vaste grond onder onze voeten en krijgen meer ademruimte. Dat is geen kwestie van het negeren of geringschatten van de nieuwsberichten over het coronavirus, over de besmettingscijfers en vaccins, maar we zien door het gebed een groter perspectief en een horizon die veel verder reikt dan de gedachten over de terrassen die weer open zijn of alles wat te veel of nog te weinig kan.

Het is misschien meer zoals Moeder Teresa eens verwoordde: “Bidden verandert de wereld niet, maar bidden verandert de mens. En de mens verandert de wereld.” En daarin mag Maria onze vertrouwelinge zijn.

Bronnen: Katholiek Nieuwsblad; Mariaal Centrum.