Zoals u wellicht weet, zet Amnesty International zich in voor de mensenrechten – of beter gesteld: Amnesty International zet zich in om ernstige schendingen van de mensenrechten wereldwijd te helpen voorkomen of te beëindigen. Dat is een hele mond vol. En helaas ook nodig…hard nodig!

Op dit moment vindt er een verschrikkelijke mensenrechtencrisis plaats in Oekraïne. Op 24 februari vielen Russische tanks het land binnen. Sindsdien zijn er al honderden mensen omgekomen, onder wie kinderen. Honderdduizenden zijn op de vlucht en duizenden levens staan nog op het spel. U leest meer informatie en achtergronden op deze speciale informatiepagina.

De Russische troepen begaan de ene mensenrechtenschending na de andere in Oekraïne.

Amnesty International documenteerde tal van schendingen van het internationale oorlogsrecht en mensenrechten. Zo vallen er burgerdoden -zelfs kinderen- bij aanvallen in woonwijken en op infrastructuur, zijn er aanvallen op beschermde gebouwen als ziekenhuizen en scholen en zet Rusland verboden wapens als clusterbommen in. Dat zijn mogelijk oorlogsmisdrijven. Daarnaast verzamelt Amnesty International steeds meer bewijzen van marteling en ontvoering in het oosten van Oekraïne. Dit moet zo snel mogelijk stoppen! En de verantwoordelijken moeten worden berecht.

Roep Rusland op om hier onmiddellijk mee te stoppen, burgers te beschermen en het internationaal recht te respecteren.

Sluit u aan bij dit initiatief door een e-mail te sturen (NB: mailadressen worden uitsluitend door Amnesty intern gebruikt, conform de privacywetgeving – zie ook artikel), of door een voorbeeldbrief te downloaden en per post te verzenden.