Amnesty International beschermt en versterkt de meest bedreigde mensen, van kwetsbare minderheden en burgers in oorlogstijd tot vluchtelingen en kinderen in nood – van het afschaffen van de doodstraf tot het opkomen voor de vrijheid van meningsuiting, en van het beschermen van de rechten van migranten en vluchtelingen tot het strijden tegen politiek geweld en vervolging. Dankzij ons werk komen onschuldige mensen vrij, worden daders berecht en marteling gestopt. Dit kunnen we echter niet alleen. Uw hulp is en blijft hard nodig!

Aanstaande zondag staan wij als werkgroep Amnesty en Actie Vrijheidsbrief na de viering van 10.30 uur -voor het eerst weer in de heropende Urbanuskerk- weer klaar voor de brievenschrijfactie. Op iedere derde zondag van de maand houden we de schrijfacties.

AKTIE VRIJHEIDSBRIEF JANUARI

Deze maand schrijven wij voor de Oekraïense Oleksandr Marchenko die eind 2018 in het oosten van Oekraine werd ontvoerd en maanden opgesloten zat in een ondergrondse cel. In november 2020 legde een Russische rechter hem 10 jaar cel op, waarschijnlijk alleen maar omdat hij Oekraïne steunt. Hij zegt dat hij werd gedwongen te bekennen dat hij een spion was. Omdat hij schildklierkanker heeft gehad, heeft hij dagelijkse medicatie en maandelijkse bloedtesten nodig. Maar deze krijgt hij niet. Ondanks dat Marchenko’s dagelijks medische zorg nodig heeft, kon hij tot dusver maar één bloedtest doen. Deze werd in 2021 door zijn familie geregeld en betaald. Het weigeren van medische hulp aan een gevangene is een vorm van marteling.

In de te schrijven brief roepen we de directeur van de gevangenis op Oleksandr Marchenko onmiddellijk de medische hulp te geven die hij nodig heeft. Ook moet er een grondig onderzoek komen naar de vermeende martelingen. De brief inclusief postzegel is na de viering voor € 1,50 te koop.

Natuurlijk kunt u ook nog mee doen met de online mailacties via de pagina amnesty.nl/kom-in-actie. Daar kunt u zich aansluiten bij een van de vele online petities of mailacties waar we dringend de aandacht voor vragen.

Namens de werkgroep Amnesty International Vrijheidsbrief schrijfacties, graag tot zondag! Els.