St. Urbanuskerk Bovenkerk - Dankwoord vrijwilligers

…voor de alternatieve vieringen in het Noorddamcentrum

Beste parochianen,
Het is zaterdagmiddag 15 september 2018 als vrijwilligers bij elkaar komen. We krijgen een bedankje voor al het werk wat we hebben gedaan. Leo Fijen spreekt ons toe en geeft ons de richting aan van een vitale kerk met zijn 10-punten. Met een tevreden gevoel ga ik daarna naar huis en terwijl ik uitrust op de bank merk ik dat het onrustig is op straat. Wat blijkt: de kerk staat in de brand!

Crisis

De hel is losgebroken en is het meteen crisis. Alles gaat anders dan voorheen. De gemeenschap wijkt uit naar het Noorddamcentrum (NDC). Een selecte groep vrijwilligers richt zich vol overgave op de kerk, de pastorie en het interieur. Er is veel, heel veel werk te doen en de onzekerheid tot herstel van de kerk duurt voort tot vlak voor de Kerst.

Pastoresteam verplaatst zondagsvieringen

Ondertussen blijken in november 2018 de pastores nog maar één eucharistieviering in het NDC te willen doen. Als de spirit uitkomt is het rooster van Bovenkerk blanco, zijn de koren elders ondergebracht en de kindervieringen verplaatst naar de Titus. Ondertussen is de locatieraad ten gunste van het behoud van de gemeenschap in overleg met de pastores om toch in het NDC te blijven kerken. De instemming volgt en we moeten meteen aan de slag met nieuwe vormen van vieren.

Alternatieve vieringen

Er zijn in de eerste helft van 2019 dertig vieringen op zon- en feestdagen in te vullen en 17 daarvan worden door de locatie zelf uitgevoerd. Gelukkig kunnen we op pastor Adolfs een beroep doen voor een 6-tal vieringen. Ook het koor Aurora steekt zijn nek uit en doet samen met een lector een 2-tal vieringen.

Heel Amstelland Zingt

Op zes januari gaan we live met Heel Amstelland Zingt en daarvan doen we 5 vieringen. We wilden u weer werkelijk enthousiast de viering uit laten komen door meer te zingen. Bovendien wilden we meer diaconaal aanwezig zijn. Zo konden we voor de Stichting Derde Wereld in India, St. Egidio in Rome, Stichting de Vrijbuiter in omstreken Amstelveen, de vastenactie in Centraal Amerika, Afrika en Azië, de Stichting 4Life in Kenia en de Caritas omstreken Amstelveen van betekenis zijn.

Het Woord Voorop

Van Het woord Voorop doen we 4 vieringen. We wilden u woorden meegeven om te duiden wat geloven betekent. We wilden u van luisteraar veranderen in actief medespreker. Dat vraagt om een veilige en open omgeving, waar we respect hebben voor elkaars inzichten en geloofsbeleving. En Dorothée van Leer – Wassenburg heeft ons laten zien hoe dat je hart kan raken.

Visie pastores team

Ondertussen hebben de pastores hun visie voor de toekomst van R.K. parochie Amstelland gepresenteerd en bedacht hoe we de tweede helft van 2019 gaan inkleden met vieringen.

Uitwerking visie pastores team

Dat betekent dat na de vakanties de koren en de kinderen weer in Bovenkerk terugkomen en de pastores laten zich meer zien. We gaan dan i.p.v. twee naar drie zondagse vieringen in de maand met een lid van het pastores team. Ook pastor Adolfs zal vaker gevraagd worden om in te vallen. Hoe het verder gaat met Heel Amstelland Zingt blijft nog even de vraag, maar Het Woord Voorop zal niet terugkomen. Daarover in een andere blog meer over.

Behoud gemeenschap dankzij vrijwilligers

Wij en al die vrijwilligers hebben het beste van onszelf gegeven. Daarom wil ik graag namens de geloofsgemeenschap al die vrijwilligers bedanken die zich hebben ingezet om ons als vierende gemeenschap bij elkaar te houden. Zij hebben u met alternatieve vieringen naar vandaag geloodst.

Onze dank gaat uit naar:

De toestemming door het pastores team:
Eugéne, Eugéne, Paul, Dea en Ambro; 

De support van de locatieraad: Ben, Carla, Miep, Rita, Els, Eugéne, Ad, Yvonne, Hans, Cor, Will, Moniek; 

De oriëntatiegroep Het Woord Voorop: Guido, Jaap en Gert Jan; 

De voorbereidingsteams: Annette, Manon, Yvonne, Marita, Marian, Maaike, Margaret, Jacintha, Leo, Peter, Vincent, Dorothée, Marian, Els, Maaike (en de opstart met Dea, Johan, Virginia), Nel, Astrid, Astrid. Marita, Chantal, Marjolein, Roos, Ria, Corrie, Toos, Bandung, Hein en Rudy.

Uw voorgangers: Jan, Dorothée, Els, Maaike, Margaret en Jacintha

Uw muzikanten: Marian, Vincent, Harry, Leo, Machiel en Peter

Uw diaconale projecten toegelicht door: Steffen, Patricia, Wim, Marcel en Riet

Uw cantorij: Sjaak, René, Loes;

Uw gelegenheidskoor: Paul, Ria, Hein, Moniek, Loes, Marita, Yvonne, Gwen Bandung, Nel, Patricia, Michaëlla, Annette, Manon, Cor, Ada , Janneke, Conny, Will , Jan en als die andere spontage zangers en zangeressen van oa. de koren Aurora en St. Caecilia

Uw collectanten: Rosita, Ferry, Jacques, Joop, Cecilia, Riet, Henk, Annie, Ling ling, Guido, Peter, Dick;

Het klaarzetten en opruimen van de zaal: Hans, Roy, Joop, René met assistentie van Joke en Riet

Het maken van de boekjes: Els en Ingrid

Het bloemetje van de week: Kasia, Ria, Carina, Wiepje, Olga, Loes, Ineke, Leny, Rita, Cecilia en Elly

Onze steun voor de zieken: Marga, Miep, Moniek

De berichten op website, nieuwsbrief, beeldkrant en sociale media: Els en Guido

Het bakkie koffie door het NDC en de koffiegroep: Dick, Richard, Paula, Corry, Henny, Jan, Toon, Patricia, Ann, Els, Norma, Jan, Rita, Tony, Riet, Marianne, Lenie, Hans, Roy, Brenda.

Een bijzonder woord van dank aan uw voorgangers

Jullie hebben je van een kant laten zien die we nog niet van jullie kenden. Wat hebben jullie ons elke keer op een mooie manier bij de hand genomen en door de viering en de thema’s geleid. Wisten u dat ze zelf hun teksten hebben geschreven?

Els, jij gaat stoppen als lector om moverende redenen. Gelukkig blijf je als lid van de locatieraad actie met het aandachtsveld communicatie.

Margaret, wat heb jij een ontwikkeling meegemaakt! Je weet prachtige teksten te schrijven en weet dat ook op een hele mooi manier te vertellen.

Maaike, jij gaat HBO Verpleegkunde studeren en dat is naast het werken een hele job. Jij stopt tijdelijk als lector, maar daarna zien we je graag weer terug.

Jacintha, we genieten elke keer van je enthousiasme en je leuke accent. Houd dat vooral vast. Ook jij weet je geloof heel mooi te vertalen naar een pakkende liturgie.

Jan, je weet als geen ander een grote achterban op de been te brengen als jij de viering doet. Je bent innig verbonden met onze gemeenschap en het is altijd plezierig een beroep op je te mogen doen.

Dorothée, je hebt in het leven heel bewuste keuze gemaakt en je wilt vooral toekomen aan het pastoraat. Je bent van kind af aan al verhalenverteller geweest. Als geen ander weet je de essentie te verpakken in de taal van hart, in een verhaal dat je niet meer vergeet. Je hebt zaadjes in ieder van ons geplant en de parochianen willen graag meer van jou.

Afsluiting

Hiermee sluiten we een bijzondere periode af waar we als vierende gemeenschap trots op mogen zijn. Met elkaar hebben we de gemeenschap bijeen gehouden. Persoonlijk wens ik dat ook toe voor de tweede helft van 2019. Hopelijk weten we elkaar te inspireren.

Edwin Barentsen
vrijwilliger