Beschermengel Michaël te Zwolle

Dorothée van Leer-Wassenburg vraagt of u weet welke heilige op 2 oktober wordt herdacht? Waarschijnlijk niet, want strikt genomen gaat het niet om een bepaalde heilige, maar om wezens die een rechtstreekse verbinding hebben met de hemel. Ik heb het over Engelen. Op 2 oktober gedenken we één van hen, of liever gezegd honderden miljoenen van hen, want als het waar is dat elk mens een persoonlijke beschermengel heeft, dan zijn er net zoveel beschermengelen als mensen.

St. Urbanuskerk Bovenkerk - zilveren engelen
St. Urbanuskerk Bovenkerk – zilveren engelen

Hemelse boodschappers uit de Bijbel

Eigenlijk is het best vreemd dat de kerk zo weinig aandacht besteedt aan Engelen, want ze spelen een grote rol in het verhaal van God met mensen onderweg. Zowel in het eerste als het tweede testament komen we ze overal tegen. Ze verschijnen in dromen en ze troosten mensen in nood. Soms zijn ze heel praktisch en brengen brood en water en ze fungeren als hemelse boodschappers.

Gabriël

Het bekendste voorbeeld daarvan is natuurlijk de engel Gabriël die Maria aankondigt dat ze een heel bijzonder kind gaat baren. En het zijn ook engelen die negen maanden later de geboorte van Jezus letterlijk rondbazuinen.

Geen verhalen over engelen

Engelen genoeg in de Bijbel; maar verhalen over beschermengelen, engelbewaarders… daar kun je lang naar zoeken. Ze zijn er eenvoudig niet. Des te opvallender dat de Kerk ooit heeft beslist dat er een speciale feestdag voor de heilige Engelbewaarders moest komen en dat die tot op de dag van vandaag nooit is geschrapt. Want wie heeft er nog weet van Engelbewaarders?

Miljoenen hits

Onze kinderen in elk geval niet en onze kleinkinderen al helemaal niet meer. Het is een ouderwets begrip geworden, maar wie voor de aardigheid eens op internet gaat zoeken naar het woord Engelen, krijgt direct een paar miljoen “hits” zoals dat in computertaal heet. Engelen zijn helemaal in, juist bij jonge mensen. Er verschijnen talloze boeken over engelen, er zijn cd’s met engelenmuziek, er zijn gespreksavonden over verschijningen van engelen en straks als Kerstmis weer in aantocht is, kun je overal engeltjes en engelen kopen. Vaak kitsch, soms ook kunst.

Behoefte aan bescherming, troost en …

En ook al komen onze kinderen en kleinkinderen nauwelijks in de kerk, ook al kennen ze het woord bewaarengel al lang niet meer, ook al hangen ze geen blauwe of roze engeltje meer boven de wieg van hun pasgeboren kind… ook zij hebben behoefte aan leiding, bescherming, troost “van Boven”…. Waarschijnlijk gebaseerd op de gedachte van “je weet maar nooit” of “baat het niet, schaden doet het zeker niet”.

Onze kinderen

Toen onze oudste dochter op kamers ging in Amsterdam, nu alweer ruim twintig jaar geleden, gaf ik haar een beschermengeltje mee. Ze nam het aan, een beetje lacherig… zo van… ik kan heus wel op mezelf passen hoor. Maar toen ze een paar weken later met haar armen vol boeken van een hoge steile trap dreigde te vallen en “vanuit het niets een soort duw van voren kreeg” – ze kon het niet anders omschrijven – waardoor ze niet voorover viel, maar opeens weer rechtop stond en met de schrik vrijkwam, zei ze: “Die engelen van jou zijn zo gek nog niet, mam..”

Toen onze zoon een aantal jaren geleden bijna bezweek aan de complicaties van een eenvoudige operatie, gaf ik hem een engeltje. Naderhand zei hij: “Die heeft me zoveel steun gegeven…”

Toen onze jongste dochter zwanger was, gaf ik haar een klein roze engeltje. Alle zwangerschapscadeautjes en kraamgeschenken zijn na drie jaar opgeborgen, behalve dat ene kleine engeltje. Die heeft nog altijd een prominent plekje op de kinderkamer van onze kleindochter.

Heus, ook de jongere generatie zoekt naar zin, antwoorden, hulp en leiding. Ze doen het alleen anders dan hun ouders en grootouders.

Gelooft u in engelen?

Ik wel. Sterker nog… ik ben heilig overtuigd van hun bestaan, kom ze overal tegen. Kortgeleden nog. Voor onze verhuizing naar Zwolle, werd ik regelmatig bevangen door hevige twijfels. Waar zijn we aan begonnen. Doen we er goed aan om Biddinghuizen na 36 jaar te verlaten. Ga ik me wel thuis voelen in Zwolle? Maar het huis was verkocht en we konden en wilden ook niet meer niet meer terug. Ik had er ook echt wel zin in, maar af en toe vloog de paniek me letterlijk aan.

De engelen geven raad

Ook die ochtend toen ik bezig was met het leeghalen van de boekenkast. Tijdens het inpakken van de zoveelste doos, hield ik opeens een klein doosje in mijn hand. Een doosje met engelenkaartjes, gekregen na mijn (voorlopig) laatste viering van het Woord Voorop in het Noorddamcentrum. “Vraag raad aan de engelen“ stond er op het doosje. In een spontane opwelling opende ik het en nam er een willekeurig kaartje uit. Tot mijn grote verbazing en ook ontroering trok ik dit kaartje:

ANGST
Ik, aartsengel Michaël, ben er om je door de huidige tijd te helpen
Ik hou van je, ik bescherm je en zorg dat je veilig bent
Vertrouw dat alles goed is
Accepteer mijn liefde en sta me toen om je angst te laten verdwijnen

Toeval?

Misschien, maar dan wel een klein toeval… een kans van nog geen 2 procent, want er zitten 55 kaartjes in zo’n doosje. En niet alleen de tekst kwam precies op het juiste moment, maar het meest wonderbaarlijke vond ik dat deze boodschap van Michaël kwam.

Engel Michaël

Michaël, de beschermengel van de stad Zwolle, heeft zelfs zijn eigen standbeeld in het centrum van Zwolle. De kleur van dat beeld is groen, exact de kleur van het kaartje dat ik schijnbaar toevallig trok. Noem dat maar toeval.

Ja, in die zin dat het mij toeviel op het juiste moment. Dat ik mij gehoord en getroost voelde door een engel. En wat voor één: Michaël! De krachtpatser onder de engelen. En dat ik vrijwel meteen mijn angst kon loslaten en daarna nooit meer getwijfeld heb aan ons nieuwe avontuur.

Na het Woord Voorop

Inmiddels wonen we alweer ruim vier maanden in Zwolle en voelen ons er zeer thuis. Natuurlijk loop ik vaak langs Michaël. Dan sta ik even bewust stil bij hem om hem te groeten. Ik vraag hem dan om het mooie Zwolle te beschermen, maar ik vraag hem vooral om steun voor alle mensen die moeite hebben met het loslaten van het vertrouwde. Die mensen zijn overal… ook in Biddinghuizen en in Bovenkerk. Ik hoop en vertrouw erop dat de vleugels van Michaël sterk en wijd genoeg zijn om al die mensen te omarmen en ze te helpen bij het openstaan voor nieuwe uitdagingen.

Een warme groet uit Zwolle en tot ziens.