Sr. Urbanuskerk Bovenkerk - Maria

Op 11 februari staan we stil bij Maria van Lourdes. Deken Eugène Jongerden schrijft over zijn ervaringen.

Het zal je toch maar gebeuren dat je als 14-jarige meisje, terwijl je hout loopt te sprokkelen in de Franse Pyreneeën in Lourdes, je opeens een verschijning krijgt van Maria. Dit is Bernadette Soubirous overkomen op 11 februari 1858. Bernadette was een dochter van een werkeloze molenaar, het gezin had het niet breed en Bernadette moest volop meedraaien in het huishouden. Ze was eenvoudig en simpel.

Maria is totaal 18 keer verschenen in Lourdes en 11 februari 1858 dus de eerste keer. Bij de 9e verschijning kreeg Bernadette de opdracht om te gaan graven in de grond en toen kwam zij bij zuiver water uit. Ook kreeg Bernadette te horen bij de 16e verschijning dat er een kapel gebouwd moest gaan worden om zo Maria te vereren. Weer bij een andere verschijning vertelde Maria haar naam, ‘Ik ben de onbevlekte ontvangenis’.

In een eerder blog heb ik al eens geschreven wat Lourdes voor mij betekent. Lourdes is voor mij een plaats waar een begin van mijn roeping tot priesterschap is ontstaan. Daar heb ik mogen ervaren hoe de met name lijdende mens centraal staat. Daar heb ik mogen ervaren wat geloven met mensen kan doen. Hoe het kracht geeft.

Ik heb, toen ik 17 jaar was, een mevrouw mogen begeleiden voor de ziekenzalving. Het moment dat de priester zijn handen op haar hoofd neerlegde zal ik nooit meer vergeten. Ik zag letterlijk dat deze mevrouw begon te veranderen in haar gezicht, ondanks dat zij zo ziek was, straalde zij en sprak de woorden uit dat zij er klaar voor was om te kunnen gaan sterven. Als 17-jarige maakte deze woorden wel indruk op mij. De zalving gaf haar rust, vertelde zij mij en Maria geeft mij kracht om mijn laatste reis te kunnen maken. Toch heeft het nog even geduurd voordat zij het aarde mocht verlaten. Ik ging haar wel eens thuis in Bussum opzoeken en iedere keer ging dan het gesprek over Lourdes en het moment van de zalving. Ook op mij maakte dit dus indruk.

Weer later ging ik daar werken als jongere voor zieken, 1 week werk tijdens mijn vakantie en 1 week ontspanning, een mooie combinatie. Juist ook in die week van ontspanning ging ik veel naar de grot waar de verschijningen hebben plaats gevonden. Even bidden bij Maria, maar ook even kijken hoeveel mensen er zijn en wat hen beweegt om daar te zijn. Nog steeds ga ik met enige regelmaat naar Lourdes en hoop daar nog vele male te mogen zijn. Met de klanken van het Lourdes lied in mijn hoofd: Te Lourdes op de bergen verscheen in een grot, vol glans en vol luister de moeder van God. Ave Ave Ave Maria.