Kent u ook die tegeltjes met spreuken, die op vele plaatsen in onze woningen zijn te vinden? Zelfs op de plaats, waar de koning te voet gaat kom je ze tegen! De meest bekende zal wel zijn: ‘Van het concert van het leven heeft niemand een programma’. Onder de naam ‘tegeltjes-wijsheid’ zetten bepaalde citaten ons vaak tot nadenken.

Persoonlijk ben ik ook altijd gefocust op de dagelijkse spreuken, die de bekende Gerardus Majella-kalender ons voorhoudt. Elke dag begin ik met het afscheuren van het kalenderblad van de vorige dag, om mij dan weer te laten inspireren door een nieuwe spreuk. Op het moment van het samenstellen van deze bijdrage voor Het Kompas (vrijdag 26 mei) stond er deze spreuk:‘Houd eerst de vrede in jezelf, dan kun je ook vrede aan anderen brengen’. Met de aanslag in het theater in Manchester (22 doden) nog vers in mijn geheugen is dit in ieder geval een eye-opener.

Van de religieuze uitgeverij Berne-Heeswijk ontving ik voor elk onbepaald jaar een kalender met 366 (!) spreuken, dus voor elke dag één. De kalender is in principe bedoeld voor ouderen, maar elke leeftijdscategorie kan er zijn of haar voordeel mee doen. Mag ik als ‘zomerse’ bijdrage aan deze Kompas er een paar onderstaand citeren?

-Er is nog nooit een kok gevonden, die koken kan naar alle monden.

-Mijn halve leven was padvinderij, bezig het goede pad te vinden.

-Ons verhaal is nog niet af…

-Als mijn man Toon Hermans op TV zag, zag ik eindelijk zijn bovengebit.

-Je kunt ook iemand aanlachen.

-Ik denk mijzelf in slaap: morgen is het anders.

-Ik draag ook altijd een engel bij me. Hij is wel zwaar.

-Ik heb drie kinderen en ook nog wat ‘kleingoed’. Wat goed! Klein-goed.

-We leven in de cultuur van Vrouw Holle…Niemand heeft rust.

-Van een mooi bord kun je niet eten.

-Een koekje van eigen deeg smaakt meestal niet zo lekker.

-Het is nog nooit zo donker geweest of het is weer licht geworden.

-Weet je wat engelen spreken? Engels!

 

Over wijsheid gesproken…..

Een goede zomer gewenst!

 

Pastor J. Adolfs