– door Els Rentenaar

Vandaag is het Valentijnsdag: ‘Dag van de liefde‘ en dat maakt het tot dé uitgelezen dag voor geliefden om elkaar daar enig blijk van te geven. Toch?

Over het ontstaan van deze bijzondere gedenkdag bestaan verschillende legendes. Onafhankelijk van de versie van de vertelling komt het er in ieder geval op neer dat een heilige er de hand in heeft gehad dat geliefden elkaar heimelijk konden ontmoeten.

Valentijnsdag is onderhand wereldwijd bekend, zij het onder namen die passen bij elk specifiek land, van San Valentin in Spanje en het daarop gelijkende Saint Valentin in Frankrijk, Dias dos Namorados in Portugal tot Dragobete in Roemenië, en in Finland (Ystävänpäivä) en Estland (Sõbrapäev) is het bekend onder de naam ‘Vriendendag’. Daar is ook wel wat voor te zeggen, vind ik. In Japan is het een beetje zuur voor de vrouwen, want de dag draait vooral om het “gelukkig maken van de mannen”. Op deze dag overladen vrouwen hun mannen met chocolade, maar ze hoeven vooral niets terug te verwachten. De dag van de liefde kun je hier dus beter ‘de dag van de mannen’ noemen. En dat terwijl ik dacht dat juist de combinatie van vrouwen en chocolade onlosmakelijk met elkaar verbonden is?

Enfin, nog pijnlijker is het voor geliefden in streng Islamitische landen als Iran, Pakistan, Oezbekistan, Turkmenistan, Maleisië, Indonesië en Saoedi-Arabië, waarbij het feest niet alleen verboden is, maar waar men zelfs gevangenisstraf of zweepslagen riskeert voor het vieren van Valentijnsdag. Dan wordt liefde wel een uitdaging…

Het wordt natuurlijk van oudsher groot, groter, groots gevierd in Engeland en de USA; landen die haast wel de grondleggers van deze liefdestraditie lijken. De dag is in de negentiende eeuw naar Amerika geïmporteerd door Britse kolonisten. De eerste Amerikaanse valentijnskaart schijnt te zijn gedrukt in 1847 en sindsdien in de dag van de liefde niet meer weg te denken uit het Amerikaanse leven. Hoewel? De enorme spanningen en verregaande polarisatie rond de Amerikaanse verkiezingen wijzen uit dat men daar juist nog wel wat ‘love potion’ gebruiken kan! Ofwel, zoals The Black Eyed Pees in het verlengde van de Black Lives Matter-beweging wel zongen: ‘Where is the Love?

Maar wij – hier – nu? Hoewel het ons in de huidige tijd onmogelijk wordt gemaakt om ergens een tafeltje voor twee te boeken voor een romantisch diner, staat ook voor ons, hier en nu, niets de liefde in de weg. Het is misschien een uitgelezen tijd om een kaartje te sturen naar iemand die je liefhebt of gewoonweg lief vindt, of even een belletje te plegen en wat van je te laten horen. Een bloemetje of een vriendelijk woord voor iemand die alleen of eenzaam is – de mooie boodschap van liefde gaat door!

En als er niet veel te vieren valt, dan toch nog altijd wel de liefde. Daar blijft het dan toch een beetje heilig bij…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.