Donderdagavond 10 juni 2021 hebben pastoor Arjen Bultsma en deken-pastoor Eugène Jongerden een intentieverklaring voor overname van het interieur van de rooms katholieke kerk in het Friese Workum ondertekend.

De St. Werenfriduskerk te Workum gaat sluiten en krijgt een andere bestemming. Daarmee komt het interieur vrij van deze neogotische kerk uit 1877 van architect Alfred Tepe en beeldhouwer Friedrich Wilhelm Mengelberg. Dat zijn tijdgenoten en ‘concurrenten’ van de architect Pierre Cuypers van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk. Beide parochies leggen door ondertekening van deze verklaring vast dat zij de wil hebben om het interieur van de kerk in Workum te herplaatsen in Bovenkerk.

Bron: Kerkfotografie

Hoe de plannen er precies uit gaan zien is nog niet bekend. Onderdelen die genoemd zijn, zijn het hoofdaltaar, Maria altaar, Jozef altaar, een Adema orgel, de tegelvloer, een houten preekstoel, een grote kroon en diverse beelden. Het interieur is in goede staat en dient vakkundig te worden verhuisd. Zo zitten de zijaltaren bijvoorbeeld verankerd aan de muren.