…maar nu eerst: pannenbier!

Woordenboek Je hebt gezocht op het woord: – Pannenbier. Pannenbier is een term uit de bouw. Wanneer het hoogste punt van een gebouw is bereikt en de dakpannen gelegd kunnen worden, wordt bier geschonken, dat door de opdrachtgever beschikbaar wordt gesteld. 

Op een zonnige vrijdagmiddag 9 juli jl. en met zicht op de bouwvak-vakantie werd bij een informeel samenzijn van bouwers en mee-bouwers aan de Urbanuskerk het glas geheven, want een memorabel moment en punt is bereikt: het hoogste punt van het nieuwe dak! Op het gedeelte van de grond achter de kerk, dat normaal gesproken het werkterrein is van de bouwvakkers, werd daar met een hapje en een drankje op geproost, op uitnodiging van deken-pastoor Eugène Jongerden en Ad Verkleij, bestuursvoorzitter parochie RK Amstelland.

Een andere bijzondere gelegenheid vormde de ‘overdracht’ van het Angelusklokje, dat door een aantal nauw betrokkenen van de kerklocatie De Goede Herder plechtig werd onthuld en overhandigd, zodat het straks een plek kan krijgen in het gerestaureerde dak. (En als we dan de klok horen luiden, dan wéten we ook waar de klepel hangt…)

Deken-pastoor Jongerden nam tijdens deze gelegenheid het woord en vatte het als volgt samen:

Hier wordt een huis voor God gebouwd

waar mensen samenkomen. En op dit moment komen er veel mensen samen op deze bouwplaats. Want er wordt ontzettend hard gewerkt, zowel door de beroeps arbeidskrachten als door onze vrijwilligers. Er is de laatste maanden heel hard gewerkt aan het dak van de kerk, de leien liggen er pico bello op, de spanten staan al klaar voor het laatste gedeelte om de apsis van dakplaten te voorzien en dan daarna ook weer de leien erop vast te klinken.

Onze vice-voorzitter zegt wel eens: we bouwen de kerk 3 keer: een keer in staal, de steigers, een keer in hout, en vervolgens in steen. Daarna halen we staal en hout weg en is het een spannend moment of de stenen blijven hangen. Vakmanschap!
En wie bouwt er juist nu in deze tijd nog een kerk met neogotische uitstraling, de kathedraal van onze parochie Amstelland. Daar mogen wij met elkaar trots op zijn!

Ook onze vrijwilligers hebben weer hard gewerkt, zo is er de laatste tijd hard gewerkt om de oude schuur achter op het bouwterrein weer waterdicht te krijgen, om met minimale middelen een maximaal doel te bereiken; waterdicht, zodat er spullen kunnen worden opgeslagen en er droog gewerkt kan worden in de schuur.

Kortom: heel veel is er al gedaan en veel moet nog gedaan worden en het is goed om zo aan de vooravond van de vakantieperiode -ik begreep dat Willem volgende week samen met zijn vrouw op de fiets stapt en er even vandoor is, vandaar dat wij nu al bij elkaar zijn gekomen. Het is goed om even stil te staan en zo’n markeringspunt te hebben. En in markeringspunten en stilstaan om weer verder te kunnen gaan, dat is ook een sterk punt van geloof en vertrouwen, gesymboliseerd in een kerkgebouw.

Zo’n kerkgebouw heeft uiterlijke kenmerken. Als je aan een kind vraagt: teken eens een kerk, dan wordt er al snel een groot gebouw getekend met een toren en in die toren hangt een klok.
De toren hier is gelukkig door de brand gespaard gebleven en ook de klokken kunnen nog luiden. Toch was er ook een wens om een klok neer te gaan hangen in de vieringtoren, dat is de toren op het kruispunt van het dak achter de grote toren. Deze vieringtoren moet nog geplaatst worden.

U kent allemaal wel het begrip ‘klokkenluider’. Vandaag wil ik iemand benoemen tot een ‘klokaangever’. Met andere woorden: iemand hier in ons midden heeft al maanden geleden aangegeven dat het toch wel wenselijk zou zijn dat er een klok zou komen. De RK parochie Amstelland is groot en heeft meerdere locaties. Een van deze locaties heeft een klok staan in hun gebouw, de Goede Herder, en volgens de klokaangever werd deze klok misschien wel of niet gebruikt, enfin die klok zou perfect zijn voor de Urbanuskerk. En de klokaangever maakte een paar mensen hierop attent. En wat fijn dat er nu een paar mensen zijn vanuit de Goede Herder-locatie die ons de klok willen aanbieden. Ger, Henk en Ypke*, willen jullie de klok aanbieden en Ben, wil jij het doek van de klok verwijderen?

Het verhaal gaat dat deze klok begonnen is in de Oude Augustinuskerk, op Begraafplaats Buitenveldert, de oudste kerk van onze parochie. Deze kerk is inmiddels gesloopt. Van daaruit is de huidige Augustinuskerk gebouwd aan de Amstelveenseweg en op de begraafplaats hebben wij een mooie kapel. Deze klok is rond 1994 naar de Goede Herder gegaan en heeft daar jarenlang geklonken wanneer de viering begon. Heden is de klok naar de Urbanuskerk Bovenkerk verhuisd en komt deze dus in de vieringentoren te hangen. Daarmee is deze klok een symbool van eenheid geworden binnen onze parochie Amstelland.

Beste mensen, deze klok komt dus straks in de vieringtoren op het dak. Het dak is nog niet helemaal klaar. Er moeten nog heel wat leien op en inmiddels zijn er al heel wat leien op het dak geplaatst met een naam. Ik wil aan alle medewerkers van Nico de Bont de gelegenheid bieden om je naam op een lei te plaatsen, zodat ook het nageslacht na zo’n 60 jaar weet wie onder andere deze leien geplaatst heeft. Zo wordt deze kerk niet alleen maar een gebouw van leien en stenen, maar door de namen nu ook al een levendig monument.

Er is zo gelegenheid om gezellig met elkaar te borrelen en met een hapje.
Voor degenen die de komende week op vakantie gaan: geniet van je vakantie en kom behouden, na de vakantie, weer terug. Ik heb ook begrepen dat er door sommige mensen gewoon doorgewerkt wordt, natuurlijk heel veel succes. Maar voor iedereen geldt dank, dank, dank voor een ieders inzet, betrokkenheid en werklust. Wat een mooi resultaat hebben wij nu al bereikt
!

(* Ger Bolink, Ypke Broek, Henk Welsch)