De geschiedenis van de St. Urbanuskerk is in wezen een gedeelde geschiedenis. Zoals een geschiedenis van een kerkgebouw altijd een verhaal is van God en mensen, zo geldt dat ook voor deze kerk. Niet voor niets hanteren we op deze website de naam van de geloofsgemeenschap: H. Geest / St. Urbanus. Dit is een resultaat van de samenvoeging van twee geloofsgemeenschappen: die van de Heilige Geest, voorheen verbonden aan het gebouw van de Heilige Geestkerk aan de Haagbeuklaan in Amstelveen, en de St. Urbanuskerk in Bovenkerk. Doordat het in de zomer van 2010 acuut niet meer veilig was om in de St. Urbanuskerk te ‘kerken’, verhuisde de geloofsgemeenschap van de St. Urbanuskerk tijdelijk in bij de geloofsgemeenschap van de Heilige Geestkerk. En zo was de fusie van de beide groepen een feit. Er volgde een ingrijpende verbouwing van de St. Urbanuskerk, die tot die tijd gestaag aan het verzakken was. Inmiddels is het gebouw, het door Pierre Cuypers in 1889 voltooide bouwwerk, prachtig opgeknapt en voldoet het aan de eisen van deze tijd.

Op 15 mei 2016 sloot de Heilige Geestkerk voorgoed haar deuren en op 21 mei 2016 is de St. Urbanuskerk weer in gebruik genomen. Als we de historie van deze geloofsgemeenschap willen belichten, dan kunnen we dat dan ook alleen doen door over de geschiedenis van beide gebouwen te verhalen.

Deze pagina is momenteel nog in onderhoud, maar zal binnenkort verder worden aangevuld.

Foto’s van de sluiting van de Heilige Geestkerk, de verhuizing en de feestelijke ingebruikname van de St. Urbanuskerk kunt u vinden op de homepage onder ‘foto’s.