Op zondag 3 april jl. mochten we een groep Oekraïense vluchtelingen ontvangen in onze St. Urbanuskerk in Ouderkerk, die sinds half maart in Ouderkerk wonen. Ik noem ze liever ´medechristenen´, want zo voelt het ook. In de viering waarin pastoor Eugène Jongerden en ik voorgingen hebben we ze (met vertaling) verwelkomd en een hart onder de ruim gestoken. Dat werd goed ontvangen. Door het plaatsen van iconen en het gebruik van wierook voelden ze zich thuis in onze liturgie, die ze als ‘heel dichtbij’ ervoeren. Onder de viering hebben vijf Oekraïense kinderen bovendien een Palmpaasstok gemaakt in de pastorie met 18 andere kinderen, die ze na afloop vol trots kwamen laten zien. Aansluitend aan de viering was er een gezellig samenzijn met koffie en thee en een gebakje met de Oekraïense vlag erop. Bijzonder was ook het moment waarop de Eerste Communicanten iets van hun eigen speelgoed uitdeelden aan de Oekraïense kinderen die dat vol blijdschap in ontvangst namen. Met Pasen willen ze ook met ons meevieren. Ze zijn van harte welkom.

Eugène Brussee