Na het overlijden breekt er voor de nabestaanden een verdrietige tijd aan. Ondanks het grote verdriet moeten in korte tijd veel praktische zaken worden geregeld. Hiervoor wordt een afspraak gemaakt met een uitvaartondernemer. Deze zorgt als eerste voor de verzorging en het opbaren van de overledene, bijvoorbeeld in de rouwkapel van de St. Urbanuskerk.
Dan komt er een uitvaartverzorg(st)er bij de familie thuis om de wensen van de overledene en de familie in te vullen. Hij / zij leidt de familie door het gehele proces en neemt tijdens het gesprek contact op met het secretariaat van de kerk voor de beschikbaarheid van kerk en voorganger.
De voorganger zal de familie ook bezoeken om de uitvaart door te bespreken. Een uitvaart kan zowel qua vorm als inhoud heel persoonlijk worden ingericht. Zo kennen we de avondwake, meestal de avond voor de uitvaartdienst. De aanwezigheid van vrienden en bekenden bereidt de nabestaanden dan mentaal voor op de uitvaart. Dan kennen we de condoleance die over het algemeen na de uitvaartplechtigheid plaatsvindt. Het condoleanceregister ligt vóór aanvang van de uitvaart meestal achter in de kerk. En dan dient de uitvaartdienst inhoud te krijgen. Want misschien wil de familie meehelpen met bepaalde onderdelen van de dienst, zoals het aansteken van kaarsen of het voorlezen van een in memoriam.
2019-07-16