´Wees boodschappers van hoop´ – zo spreekt paus Franciscus de jeugd toe

De vakanties die je meemaakt als je jong bent, zul je je voor altijd blijven herinneren – gebruik die vrije tijd daarom goed. Dat -en andere pauselijke vakantietips is de boodschap die paus Franciscus jongeren heet meegegeven aan het begin van de vakantieperiode, tijdens de eerste bijeenkomst van de Global Youth Tourism Summit.

De Global Youth Tourism Summit (GYTS) is een nieuw platform, ontwikkeld door de World Tourism Organization (UNWTO), om de empowerment en betrokkenheid van jongeren in de toeristische sector te vergroten. Ongeveer 130 studenten uit 60 landen hebben begin juli deelgenomenaan een reeks workshops, debatten en discussies, in de Italiaanse badplaats Sorrento. De leeftijd van de deelnemers varieert van 12 tot 18 jaar en er was ook een Oekraïense delegatie aanwezig.

Aan het begin van de Top in Sorrento, drong Zijne Heiligheid er bij jonge deelnemers op aan om de zeldzame kans te benutten om de kennis en vaardigheden op te doen die nodig zijn om een ​​betere toekomst op te bouwen voor het toerisme in hun thuisgemeenschappen. De paus verwelkomde ook het initiatief van de jonge deelnemers voor vrede en solidariteit. ´Of je nu ontspant, op reis gaat, werkt, anderen dient of op retraite gaat: als je je vakantie goed benut, ben je op weg naar meer volwassenheid´, denkt de paus. Die gedachte deelde hij via een videoboodschap.

Brainstormen over duurzaam toerisme

Dit evenement, opgezet door de toerismeorganisatie van de Verenigde Naties en het Italiaanse ministerie van Toerisme, brengt jongeren via ‘De Global Youth Tourism Summit’ uit landen als de Verenigde Staten, Kazachstan en Soedan bijeen om na te denken over toerisme op wereldwijde schaal. Via conferenties en brainstormsessies worden ze uitgedaagd om plannen te bedenken voor vormen van toerisme die duurzaam zijn, de plaatselijke bevolking beschermt en het milieu beschermt.

Goede raad

Paus Franciscus was dus ook (digitaal) van de partij met goede raad voor jongeren aan het begin van de vakantieperiode. “Ik weet dat sommigen van jullie deze tijd niet alleen gebruiken voor ontspanning en leuke dingen, maar ook om vrijwilligerswerk te doen voor een goed doel”, sprak hij. “Anderen nemen een bijbaantje om hun familie te steunen of voor hun studie te sparen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een dag van stilte inlassen om in gebed met God te zijn en licht op je pad te ontvangen”, zei de paus.

“Wat je in deze periode van je leven meemaakt, zal voor altijd in je herinneringen blijven”, drukte de paus de jongeren op het hart. “Gebruik de tijd die je hebt daarom goed en verstandig. Op die manier ontwikkel je jezelf en bereid je jezelf voor op zwaardere taken in de toekomst.”

‘Boodschappers van hoop’

Ten slotte stond de paus nog even stil bij het feit dat de toerismesector weer opkrabbelt na de coronapandemie. Dat gaat onder meer in Nederland gepaard met grote moeilijkheden: denk bijvoorbeeld aan de chaos op Schiphol en de enorme personeelstekorten in de horeca. Daarom sprak de paus ook de hoop uit dat jongeren “boodschappers van hoop en wedergeboorte voor de toekomst zijn.”

De volledige boodschap van de paus:

Ik ben blij jullie te mogen begroeten, beste jongens en meisjes die deelnemen aan de eerste Global Youth Tourism Summit. Voor degenen onder jullie die nog student zijn: toerisme valt samen met de tijd van de schoolvakanties. De ervaringen die men in deze periode opdoet, zullen in je geheugen blijven.

Naast ontspanning en rust weet ik dat sommigen van jullie deze tijd gebruiken om vrijwillig hulp te bieden bij solidariteitsinitiatieven; anderen wijden zich aan kleine baantjes om hun gezin een handje te helpen of om hun studie te ondersteunen; anderen maken dagen van stilte en gebed om bij God te zijn en licht op hun pad te ontvangen. Ik moedig je in ieder geval aan om de tijd die je ter beschikking staat goed en verantwoord te besteden: zo groeit je en bereid je je voor op zwaardere taken.

Beste jonge mensen, ik hoop dat jullie boodschappers van hoop en wedergeboorte voor de toekomst zullen zijn. Ik stuur je mijn zegen en mijn groet.

De boodschap in beeld

Voor de volledige weergave van de videoboodschap van de paus, zie hierbij:

Bronnen: Vatican News, Katholiek Nieuwsblad