Heel veel Amstelveners weten de St. Urbanuskerk te vinden, door een rondje om de Poel, een concert in de kerk, misschien er wel getrouwd of familie die naast de Urbanus zijn begraven. Kortom de Urbanus is een “spil” in het Amstelveense en beeldbepalend. Dit monument, van Pierre Cuypers, is na de brand op 15 september 2018 uit zijn as herrezen en bijna volledig hersteld.

Op Open Monumentendag 10 september jl. kon de fondsthermometer voor het herstel van de St. Urbanuskerk worden opgehoogd van € 870.000,- naar € 970.000,-. De eer om dit openbaar te maken viel te beurt aan de familie Stam van Martinez Chocolade. Richard Barendsen nam namens de familie het koord in handen. De officiële opening van de kerk wordt verwacht in april 2023, maar de laatste financiële loodjes wegen het zwaarst.

Op vrijdagavond 7 oktober organiseren wij in Museum JAN een veiling van (kunst)voorwerpen die ter beschikking zijn gesteld aan onze stichting. Hierbij kunt u denken aan aquarellen van landschappen, onder andere van Amstelveen en omgeving, aquarellen met bloemen en abstract werk. Ook zijn er iconen in olieverf, enkele glas in lood tableaus, verschillende andere voorwerpen evenals een aantal ludieke kavels, zoals een gezellig diner.

Doel van deze veiling is het verkrijgen van financiële middelen voor de restauratie van de enig overgebleven statie waarvan de financiering, circa € 18.000,- nog niet rond is.

Na ontvangst en een openingswoord door Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, wordt de veiling voorafgegaan door een korte inleiding van schilderijenrestaurateur, Jazzy de Groot, verantwoordelijk voor het restauratiewerk aan de kruiswegstaties.

Deelnemende kunstenaars zijn: Dolf Middelhoff, Leo Kuijs, Willy Brunmayer-Schilt, Sjoukje Zandee, Ingeborg Hulda Oderwald, Damian Zwietering, Nicolaas Adrianus Franciscus (Nico) Witteman en Frank Helsloot.

De kavellijst is in een veilingboekje en op de website gedocumenteerd. Het is zelfs mogelijk alvast een ‘voorbieding’ op de kavels te doen. Dit kan door onze secretaris een berichtje te sturen. Als u een voorbieding doet op één of meerdere kavels dan wordt u in ieder geval door onze secretaris voor de veiling uitgenodigd. Het kan zijn dat u tijdens de veiling uw bod moet verhogen om niet te worden overboden.

Wij hopen en vertrouwen erop, dat alle kavels meer zullen opbrengen dan begroot en dagen u uit om het initiatief te nemen als de biedingen voorbijkomen. Het wordt een feestelijke veiling en onze vrijwilligers van onze stichting zullen zorgen dat de door u bij opbod gekochte kavel, indien nodig, bij u thuiskomt. Een pinautomaat is aanwezig.

Wilt u uitsluitend een gift doen maar niets kopen? Dat kan onder vermelding van “veiling” op bankrekening is NL76 RABO 0302 3505 00 t.n.v. Stichting Vrienden Bovenkerkse Urbanus. Ons ANBI-nummer is 802 102 682. Uw donatie is dan aftrekbaar binnen de grenzen van de belastingwetgeving.

Het aantal plaatsen in de veilingruimte is beperkt tot 80 personen. Toegang is daarom uitsluitend mogelijk na aanmelding vooraf. Heeft deze veiling uw interesse, dan kunt u zich aanmelden bij ons secretariaat, door een e-mail te zenden naar: vriendbov.urbanus@ gmail.com.

Wij zien uw aanmelding graag tegemoet en wensen u alvast veel veilingplezier!

Veilingprogramma

Dag: 7 oktober 2022
Locatie: Museum JAN, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen

TijdstipActiviteit
19:30 uurInloop met koffie
20.00 uurWelkom en opening van de veiling door Marieke Uildriks, conservator museum JAN en Introductie en kennismaking met onze restaurator Jazzy de Groot.
20.10 uurVeiling, door veilingmeester Nielsson Kooijman
21.30 uurOphalen gekochte kavels en napraten met hapje en drankje.
22.00 uurEinde