De Week tegen Eenzaamheid 2021 is van 30 september t/m 7 oktober. In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. En iedereen kan meedoen!

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Maar wat is eenzaamheid precies? Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet, dat is voor iedereen anders. Je bent daarin je eigen graadmeter.

Eenzaamheid, wat kun je er tegen doen?

Wanneer je zelf eenzaamheid ervaart, dan kan hulp uit de omgeving helpen, maar uiteindelijk zul je het misschien ook zelf moeten zien te doorbreken. Blijf er vooral niet mee zitten. Of andersom: het kan een kleine moeite zijn maar voor de ander een groot verschil maken als je je bewust bent van de eenzaamheid die de ander raakt en die weet te doorbreken: een koffieafspraak, een uitje regelen of zomaar een kletspraatje, het kan al een groot verschil maken.

Op de website ´Een tegen Eenzaamheid´ staan verschillende tips en adviezen, en daarnaast suggesties voor allerhande activiteiten of contacten.

NB: er is binnen de geldende richtlijnen van de coronamaatregelen steeds meer mogelijk. En daar zijn we blij mee! Maar mogelijk voelt niet iedereen zich comfortabel bij alles wat weer mogelijk is. Geef elkaar daarom de ruimte, ook om dat uit te spreken en respecteer elkaars standpunt. Dan komen we hoe dan ook nader tot elkaar.